Veckans bild: Dybecksgården

Den här veckan har jag valt en bild som anknyter till den gångna veckans nationaldagsfirande. Från Solliden-scenen på Skansen till minsta festplats i avlägsnaste avkrok av landet har vår nationalsång, Du gamla, du fria, sjungits. Du vet säkert att texten är skriven av Richard Dybeck, men du visste kanske inte att Dybeck stammade från Köpings-trakten.

Richard Dybeck föddes 1811 i Odensvi prästgård, en knapp mil norr om Köping. Det är denna prästgård som numera kallas Dybecksgården. Den byggdes på 1770-talet, och var då en envåningsbyggnad. I mitten av 1800-talet byggdes sedan övervåningen till, och byggnaden fick sitt nuvarande utseende. Men detta skedde alltså långt efter det att Richard Dybeck lämnat sitt barndomshem.

Framför hembygdsgården avtäcktes 1954 en byst av Richard Dybeck, utförd av en konstnär från trakten, Signe Ehrenborg Lorichs.

Dybecksgården är församlingshem för Svenska kyrkan, och den används som hembygdsgård. För något år sedan ville kyrkan göra sig av med gården för att minska sina kostnader, men detta väckte starka reaktioner i bygden, och protestmöten arrangerades. Slutresultatet blev att kyrkan backade från planerna på en försäljning. Istället beslöt man att utföra vissa renoveringsarbeten, och att ingå ett avtal med Hembygdsföreningen om nyttjandet av gården.

Vid Dybecksgården firas våra stora helgdagar, som Valborgsmässoafton och Nationaldagen. I onsdags hölls alltså den traditionella Nationaldagsfrukosten på gården. Från klockan nio kunde man njuta av kaffe, smörgås och bakelse, och även andlig spis bjöds i form av musik, folkdans, sång och högtidstal.

Richard Dybeck utbildade sig till jurist, men hans stora intresse var fornforskning och folklivsforskning. Efter några år som jurist lämnade Dybeck den banan och ägnade sig helt åt sina intressen. Han reste landet runt och upptecknade folksagor och sägner, folkvisor och folkmusik med mera. Han intresserade sig särskilt för runstenar och lyckade spåra upp ett stort antal gömda och glömda dylika. Sina fynd publicerade han i sina egna tidskrifter Runa och Antikvarisk tidskrift.

Texten till vår nationalsång Du gamla, du fria skrev Dybeck till en gammal folklig ballad från Västmanland, som han hade upptecknat. Den hette Så rider jag mig över tolfmilan skog, och handlar om en riddare som kommer hem efter något uppdrag och finner att hans fästmö har gått bort under tiden. Slutligen finner han sig dock en ny mö.

Andra kända visor som Dybeck diktat är Mandom, mod och morske män, till en marschmelodi från Orsa, och Kristallen den fina.

Richard Dybeck avled 1877. Han ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Solna. En minnessten finns rest över honom, men platsen för hans grav är okänd.

Annonser

2 tankar om “Veckans bild: Dybecksgården

  1. Claes Tillander skriver:

    Ingmar!
    Att Du är en synnerligen framstående konstnär har jag vetat i mer än fyrtio år. Det upptäckte jag och flera med mig redan när Du presenterade Dina underbara alster av olika slag under de första åren på 1970-talet i Västerås.
    HÄRLIGT att Du nu s a s tar steget ut och låter fler än den inre kretsen av Dina närmaste vänner få ta del av detta. En sak vågar jag påstå och det är att om Du, vilket jag också hoppas att Du snart gör, låter ställa ut Dina fina alster så kommer Du att få sälja säkert vartenda ett. Man behöver bara titta på dessa fina teckningar/konstverk för att inse ”fakta i målet”. Att Du dessutom är en fin skribent runt ikring varje alster sänker definitivt inte intresset för detta.
    KUL Ingmar och jag ser fram emot att med jämna mellanrum gå in på Din blogg och följa Dina vidare bild- och textbetraktelser av Din och vår omgivning.

  2. […] är Prostgården, Bååthska villan och Dybecksgården (i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s