Lytsewierrum

Lytsewierrum

På min rundtur på cykel har jag nu lämnat Itens på väg tillbaka till Boazum. Ungefär halvvägs passerar jag en by ute på fältet till höger om vägen. Det är Lytsewierrum, en pytteliten by på 12 hus runt kyrkan. 30 personer bor i bykärnan, totalt kommer man upp till 70 om man räknar in ytterområdena.

Byn saknar genomfart för trafik och har så gjort sedan början av 1800-talet. Då levde i byn en storbonde vid namn Cornelis Rimmerts Faber. Denne ägde tre stora bondgårdar, och som den pamp i byn han var hade han ibland svårt att skilja sina privata intressen från byns gemensamma. När därför en ny väg planerades såg han till att den drogs på avstånd utanför byn, så att den inte skulle inkräkta på hans egendomar.

Byn har tre sevärdheter som är upptagna på Nederländernas lista över riksmonument. Det är kyrkan, Gertrudiskerk, från 1557, en bondgård och den amerikanska väderkvarnen. Under några veckor i juni anordnas konstutställning i trädgården kring det förutvarande pastorsbostället. Byn hyser också ett bed-and-breakfast.

Lämna en kommentar